pátek 20. července 2012

Baklava

Jednoho krásného dne přišla Sára s tím, že si upečeme Baklavu, protože je to Řecký zákusek a je to výzva a čirou náhodou máme recept v suvenýrové knize.......

Takže Sára zařídila všechny ingredience, většinu, včetně těsta (které se jmenuje filo), koupila v tureckém obchodě, který má skoro naproti domu (a já po cestě ze školy), s přiléhavým názvem Turkish Market. Turci se velice divili, že e chceme do takové akce pouštět (znáte to pořekadlo.....nikdy neříkej, že to nejde, ptž se vždycky najde nějaký blbec, který to neví a udělá to......no tak tak to asi byl v našem případě). Sára sice věděla, že to bude piplačka a že to není úplně nejjednodušší zákusek (proto je taky v obchodě/hospodě většinou  pekelně drahý), taky mě na to upozorňovala, ale tak nějak jsem si nepřipouštěla, že by se to nepovedlo a kolik věcí se při pečení téhle dobroty může pokazit, jsem si uvědomila až bylo po všem. Turci to ovšem moc dobře věděli a tak jim Sára musela slíbit, že jim přinese ochutnat hotový výrobek.

Co potřebujeme na těsto: balíček filo (ptž to už prý doma nikdo nedělá, je to strašně pracné)......filo vypadá jako něco mezi pečícím papírem a listovým těstem, 250 g  rozpuštěného másla na potírání.

Co potřebujeme na náplň: 225 g vlašských ořechů, 225 g pistácií, 100 g bílých mandlí, 4 lžíce mletých piniových semen, strouhaná kůra ze dvou pomerančů, 6 lžic sezamu, 1 lžíce cukru, 1/2 lžíce skořice, 1/2 lžíce mixed spice (nějaký britský druh koření, voní jako prášek do perníku).

Co potřebujeme na sirup: 400 g caster cukru, 450 ml vody, 5 lžic medu, 3 hřebíčky, 2 velké pásy citronové kůry.

Náplň se udělá tak, že nameleme a nadrtíme všechny ořechy a  smícháme všechny ingredience s ořechy.
Filo se rozprostře a oddělí se jednotlivé vrstvy, seřízneme ho na velikost plechu. Se Sárou jsme měly tak nechutnou zapíkací misku, že jsme ji z hygienických důvodů vyložily pečícím papírem (a bylo to praktické). Klademe plát fila, potíráme máslem, zase plát fila, zase máslo až máme 7 takových vrstev. Pak posypeme první vrstvou náplně. Vložíme další 3 vrstvy fila potřeného máslem. Další náplň a 3 vrstvy fila.......opakujeme dokud máme náplň. Na poslední vrstvu náplně vložíme 9 vrstev/zbytek fila. Na povrchu potřeme máslem. Nakrájíme na kostičky/obdélníčky (opravdu malé, bude to sladké jako cumel). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160°C dozlatova.
Sirup uděláme tak, že opět smícháme všechny ingredience a přivedeme do varu, vaříme asi 15 min až směs získá sirupovitou konzistenci. Necháme vychladit.
Baklavu vytaženou z trouby polejeme sirupem, necháme vychladit a zabalíme do potravinářské fólie (i s plechem ;) ) a necháme uležet v lednici. Podáváme nejlépe s neslazenou kávou (před servírováním se ujistíme, že se ve společnosti nenachází diabetik).























Několik postřehů:
Dobré je se ujistit, jestli máte čím potírat fila máslem.......třeba mašlovačkou......u nás za tímto účelem posloužila sterilní gáza.....alespoň v první polovině pečení, ptž jsem slepá.
Turkům baklava chutnala, byli velice překvapeni (ze Sářiné SMS: "velice čuměli"), když jim ji Sára přinesla, ale shodli se na tom, že je moc ovocná (prý ale co baklava to originál, že na to nějaký striktní recept není), takže tam příště nebudeme dávat citrusové plody, dál sezam a piniová semínka byla rušivou chutí, to tam taky příště dávat nebudeme. Naopak tam dáme víc pistácií.
Dál na základnu je 7 vrstev fila málo, na vrch je taky 9 vrstev fila málo.......náplň by se měla rozdělit na míň "pater".
Ale jinak v pohodě :)
Byla jsem koupit "pravou" baklavu k Turkům (seznamovali se se mnou mocně) a musím uznat, že chutná líp než ta naše.......a zaplatila jsem za dva kusy kolem 2 liber, takže když si vezmeme, že jsme udělaly 16 ks.......dvojnásobně velkých, takže 32 ks......tak jsme měly na plechu 32 librové bohatství :)

4 komentáře:

  1. Hej tak Baklavu jsem ještě nepekla... Dalo by se to nafejkovat s listovým těstem nebo musí být to turecké cosi? A pistácie předpokládám nesolené, což nevím, kde seženu, ale holt tam třeba nebudou.

    OdpovědětVymazat
  2. No to asi ne, pokud z toho nechceš mít ořechový závin....
    Nesoleny pistácie se snad dají koupit, ne?

    OdpovědětVymazat
  3. je, akorát je to strašně sladky......a od Turků lepší než vlastní výroba.

    OdpovědětVymazat